poniedziałek, 26 października 2009

Grusze

Obecnie na rynku można dostać sadzonki grusz. Oto kilka odmian, które można posadzić w ogrodzie i jesienią delektowac sie smakiem tego smacznego i soczystego owocu.

grusza zdj. fotolia
GRUSZA - OGROMNA CAROLA
Wcześnie wchodzi w owocowanie, plonuje regularnie, umiarkowanie obficie
Owoce: duże lub bardzo duże, wydłużone, szerokie od strony kielicha, zwężające się przy szypułce, skórka zielona, po dojrzeniu żółtozielona, od strony nasłonecznionej z delikatnym czerwonobrązowym rumieńcem. Miąższ drobnoziarnisty, soczysty, aromatyczny
dojrzałość zbiorcza: II połowa września
wytrzymałość na mróz: bardzo duża.
podatność na choroby: Parch - średnia; zaraza ogniowa - średnia;
zapylacze: Bojniczanka, Faworytka, Komisówka, Konferencja, Triumf Packhama.

GRUSZA - NIJISSEIKI
Uważana za najsmaczniejszą odmianę gruszy orientalnej, drzewa charakteryzują się słabym lub średnim wzrostem, mają rozłożyste korony, Drzewa rozpoczynają owocowanie w 2. lub 3. roku po posadzeniu
Owoce: owoce ma średniej wielkości, kuliste. Skórka jest gładka, zielonkawożółta, w pełnej dojrzałości żółta. Miąższ jest bardzo soczysty, aromatyczny, słodki
dojrzałość zbiorcza: II połowa września
zapylacze: Konferencja i inne odmiany azjatyckich grusz

GRUSZA(Faworytka)"Klapsa"
Korona jest szerokostożkowa, luźna,
niesymetryczna ze zwisającymi, łukowo wygiętymi konarami.
Owoce dojrzewają w drugiej połowie sierpnia.
Plony są bardzo wczesne i obfite.
Jest odporna na mróz i charakteryzuje się
małą wrażliwością na choroby.
Zapylaczami są: "Bera Hardy", "Bonkreta Williamsa", "Komisówka", "Konferencja", "Supertrevoux" i "Trewinka".
Owoce są średniej wielkości do dużych, szerokojajowate, symetryczne
Skórka owoców jest gruba, zielonkawo-żółta, gładka, lekko błyszcząca. Od strony nasłonecznionej pokryta rozmytym, jasnoczerwonym rumieńcem obejmującym prawie połowę owocu.
Miąższ jest drobnoziarnisty, soczysty.

GRUSZA KONFERENCJA
Miejsce wyhodowania: Anglia
Pochodzenie:: Siewka odmiany Leon Leclerc de Laval
Wzrost: średni, korona stożkowa o wzniesionych, sztywnych konarach tworzących ostre kąty z przewodnikiem, boczne gałązki ułożone przeważnie poziomo lub zwisające.
Owoce: średniej wielkości, symetryczny, skórka gładka, bez połysku, zielona, po dojrzeniu zmienia się na zielono-żółtą. charakterystyczne, złotawo-brązowe ordzawienie występuje silnie od strony kielicha i dochodzi prawie do połowy owocu, miąższ delikatny, bardzo słodki, soczysty, nieco aromatyczny.
Dojrzałość zbiorcza: druga połowa września.

GRUSZA - KOMISÓWKA
Wzrost silny, tendencja do corocznego ale umiarkowanego owocowania,
Owoce: duże, tępo stożkowate, nieregularne, skorka żółta, częściowo ordzawiona, miąższ kremowo-biały, aromatyczny i smaczny
dojrzałość zbiorcza: przełom września i października
wytrzymałość na mróz: średnia
podatność na choroby: odporna na parcha
zapylacze: Bera Hardy, Faworytka

GRUSZA AMFORA
Owoce - duże 200 g, wydłużone lekko asymetryczne, Skórka jest gładka, zielono-żółta, a po dojrzeniu żółta, pokryta zielonkawymi przetchlinkami. Miąższ bardzo soczysty, słodki, z lekkim posmakiem kwaskowym, jasno-kremowy. Dojrzałość zbiorcza osiągają w II połowie września.
Amfora to stosunkowo nowa odmiana czeska uprawiana w Polsce od kilku lat. Drzewo odmiany rośnie niezbyt silnie, dlatego tez można sadzić ją gęsto nawet co 2m drzewo od drzewa. W owocowanie wchodzi bardzo wcześnie, przeważnie w drugim roku po posadzeniu i plonuje bardzo obficie. Owoce są duże, wydłużone, butelkowatego kształtu, zielonożółte. Miąższ jasnokremowy, bardzo soczysty, słodki o przyjemnym smaku. Owoce dojrzewają na początku października. Dobrym zapylaczem dla tej odmiany jest klapsa.

Grusza francuska lukasówka
Lukasówka to odmiana francuska od wielu lat uprawiana w Polsce. Zaliczana jest do odmian najcenniejszych pod względem plenności odmian wczesnozimowych. Drzewo rośnie silnie, tworzy koronę szerokostożkowatą, w późniejszym wieku kulistą o wiotkich pędach. Owoce duże i bardzo duże, jajowatoowalne, bardzo wyrównane, czasami trochę nieregularne. Mają gładką zielonkawą skórkę, na której od strony nasłonecznione może pojawiać się delikatny, pomarańczowy rumieniec. Miąższ jest biały, soczysty,słodko-winny,rozpływający się i smaczny. Owoce dojrzewają na przełomie września i października.

Ciekawe blogi