czwartek, 29 października 2009

Jabłoń

Przegląd dostepnych na rynku sadzonek jabłoni

JABŁOŃ KOSZTELA
Odmiana polskiego pochodzenia. Jesienna, dojrzewa w połowie września. Owoce są średniej wielkości. Ich skórka jest mocna, zielona, w miarę dojrzewania staje się słomkowożółta.

JABŁOŃ SZAMPION
Drzewo wyhodowane w Polsce. Owoce duże, kulisto-stożkowate, skórka bez nalotu, pokryta czerwonawym rumiencem. Zbiór jabłek druga połowa września.

JABŁOŃ MALINÓWKA
Szybko owocujące drzewo, o silnym wzroście, z czasem słabnącym, kształt korony kulisty, ulegający spłaszczeniu, konary odchodzą od przewodnika poziomo.
CHARAKTERYSTYCZNY SMAK MALINOWY
Owoce kuliste, z marmurkowym karminowo-czerwonym rumieńcem, miąższ zielonkawo-kremowy, drobno-ziarnisty, soczysty,owoce uchodzą za bardzo smaczne. Zbiór już od sierpnia .

JABŁOŃ - ANTONÓWKA
Bardzo stara, rosyjska odmiana jesienna.
wzrost początkowo słaby, pień krzywy, w pełni owocowania drzewa mają dużą, kulistą, lekko spłaszczoną koronę, nieliczne konary wyrastają pod ostrym kątem
Owoce: wielkość średnia, kształt zmienny, z reguły cylindryczny, skórka przechodzi od barwy zielonej do zielonożółtej, miąższ biały, gruboziarnisty, kwaskowaty i aromatyczny, w chłodni można je przechowywać do listopada
dojrzałość zbiorcza: pierwsza połowa września

JABŁOŃ - RED BOSKOOP
BARDZA KRUCHA SMACZNA POPULARNA RENETA
drzewo rośnie bardzo silnie, kwitnie średnio wcześnie. W okres owocowania wchodzi dość późno, owocuje corocznie
Owoce: duże lub bardzo duże, o wyrównanej wielkości. Miąższ gruboziarnisty, zielonkawo-kremowy, kwaśny u o korzennym posmaku, doskonałe na przetwory
dojrzałość zbiorcza: I połowa października

JABŁOŃ LOBO
Miejsce wyhodowania: Kanada
Pochodzenie:: Siewka z wolnego zapylenia odmiany McIntosh
Wzrost: Silny, korona duża, kulista, lekko spłaszczona, rozłożysta, zagęszczająca się, o sztywnych, prostych konarach.
Idealnie rosnie obok odmian: Cortland, Florina, Freedom, Golden Delicious, James Grieve, Jonathan, Lodel, Macoun, McIntosh, Pilot®, Pinova®, Red Delicious, Spartan. Alwa, Antonówka, Bankroft, Boskoop, Cortland, Elise®, Jester, Katja, Koksa Pomarańczowa, Ligol®, Lodel®, McIntosh, Melba, Spartan, Szampion, Witos.
Owoce: Duży, kulisty, nieco spłaszczony, skórka gładka, błyszcząca, zielonkawa, pokryta prawie w całości ciemnokarminowym, rozmytym rumieńcem. Dojrzałość zbiorcza: Połowa września.
mozna przechowacw chłodni 3 - 4 miesiące; chłodnia KA: 4 - 5 miesięcy. Bardzo duża wytrzymałość na mróz.

JABŁOŃ ELSTAR
Owoc kulisty średniej wielkosci, pokryty karminowopomarańczowym rumieńcem. Smak lekko kwaśny, aromatyczny, soczysty. Dojrzałość zbiorcza połowa października. Skórka żółtawa, pokryta intensywnym czerwonopomarańczowym rumieńcem.Miąższ żółtawy, drobno ziarnisty, kruchy, soczysty, wyśmienity w smaku.

JABŁOŃ BENI SHOGUN
Miejsce wyhodowania: Japonia
Pochodzenie:: mutant japońskiej odmiany 'Ytaka', która jest mutacją Fuji-standard
Wzrost: średni/silny, korona średnio rozkrzewiająca się. Liście dosyć małe, szarozielone. Kwitnie średnio-późno, dobrze zawiązuje owoce z małą podatnością do przemiennego owocowania.
Zapylacze: Golden Delicious, Red Delicious, Rubinette .
Odmiany zapylane: jest odmianą diploidalną i może być zapylaczem dla Goldena i Jonagolda.
Owoce: duże przy dobrym przerzedzeniu 75 do 80 mm, twarde o długiej żywotności na półce. Forma owocu kulista do owalnej z małym gniazdem nasiennym. Skórka gładka, matowa do połyskującej, ale nie tłusta. Barwa podstawowa zielono-żółta, pomarańczowo-czerwona do rozmyto czerwonawej. Miąższ soczysty o bardzo egzotycznym aromacie podobnym do ananasa. Dojrzałość zbiorcza: od końca sierpnia do października.

Jabłoń Papierówka
Stara odmiana bliżej nieznanego pochodzenia. Najwcześniej dojrzewająca ze starych odmian jabłoni od dawna uprawianych w Polsce. Drzewo rośnie początkowo silnie, po wejściu w okres owocowania nieznacznie słabnie. Jedna z najbardziej odpornych odmian na parcha i mączniaka jabłoni, z tego względu można ją polecać do uprawy nawet amatorom. Owoce średniej wielkości o kształcie kulistym, skórka błyszcząca. Miąższ soczysty, słodki, bardzo smaczny. Ta stara i niepowtarzalna odmiana oferuje ponadprzeciętne walory smakowe. Owoce dojrzewają na początku lipca.

Jabłoń Gloster
Odmiana pochodzenia niemieckiego, z powodzeniem uprawiana w Polsce od lat 70. Polecana do uprawy w zimnych rejonach kraju. Charakteryzuje ją duża wytrzymałość na mróz. Owoce bardzo duże w kształcie stożka, czerwone w pełnej dojrzałości buraczkowe. Miąższ biały, smaczny, bardzo aromatyczny.odporność na choroby duża. Real foto.polecam.

Jabłoń Freedom
Odmiana pochodzi za stacji doświadczalnej Genewa (USA). Jest jedną z bardziej rozpowszechnionych odmian parchoodpornych starszej generacji uprawianych w Polsce. Drzewo odmiany Freedom rośnie silnie, a korona jest rozłożysta, średnio zagęszczająca się o wiotkich zwisających gałęziach. Owoce odmiany freedom są duże lub średniej wielkości, kulistostożkowate, nieco asymetryczne. Skórka jest gładka, sucha. Paskowany, karminowyrumieniec pokrywa ponad połowę owocu. Miąższ jest biały jędrny, kruchy, soczysty. Owoce zbiera się na przełomie września i października. Freedom jest bardzo cenioną odmianą ze względu na odporność na parcha, plenność i wytrzymałość na mróz. Poleca się ją sadzić na tych stanowiskach, gdzie nie udają się odmiany mało wytrzymałe na mróz. Zachęcam do zakupu szczególnie działkowców. Odmiana łatwa w uprawie.

Jabłoń KATJA
Bardzo atrakcyjna, wydajna i łatwa w uprawie, wczesna odmiana, pochodząca ze Szwecji. Odporna na choroby. Owoce zbiera się z końcem sierpnia, początkiem września.
Katja jest atrakcyjnym, średniej wielkości jabłkiem o jasnozielonej skórce z czerwonym rumieńcem. Miąższ kremowy, bardzo soczysty, łagodny, lekko kwaskowy, w smaku nieco przypominający truskawki. Jabłko deserowe, świetne do gotowania oraz na sok - sok jest piękny czerwono-pomarańczowy, kolorem podobny do soku grejpfrutowgo.

Jabłoń Ligol
Odmiana polska. Pochodzi ze skrzyżowania odmian linda x golden delicious. Drzewo rośnie średnio-silnie, korona o mocnej konstrukcji, średnio zagęszczona, konary lekko zwisające tworzące szerokie kąty z przewodnikiem. Owoce bardzo duże, czerwone, kuliste. Miąższ biały, twardy, bardzo soczysty. Ligol dojrzewa na przełomie wrzesień/październik.

Jabłoń Topaz
Najnowsza odmiana pochodzenia czeskiego. Drzewo rośnie silnie, tworzy zagęszczoną koronę z dużą ilością krótkopędów. Odmiana zaliczana do parchoodpornych, wytrzymała na mróz. Owoce średniej wielkości soczyście czerwone, miąższ kruchy, bardzo soczysty słodko-kwaskowy, bardzo orzeźwiający w pełnej dojrzałości bardzo smaczny. Owoce dojrzewają pod koniec października, mogą jednak dłużej pozostawać na drzewach, nie gniją. Ze względu na swą odporność na parcha jabłoni jest to najłatwiejsza w uprawie

Jabłoń Cortland
Bardzo stara odmiana pochodzenia USA od dawna uprawiana w Polsce jak i całej Europie. Drzewo tej odmiany rośnie silnie tworząc duże, rozłożyste z charakterystycznie zwisającymi gałązkami nadającymi jej pokrój płaczący korony. Drzewo wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje obficie i dość regularnie. Owoce są duże, kulistbaryłkowate,lekko spłaszczone od strony szypułki. Miąższ biały, słodki i bardzo smaczny.
zdjęcia jablek fotolia

Ciekawe blogi